Vocht is van levensbelang! Het is een bouwstof, regelt de lichaamstemperatuur, is een
oplosmiddel en zorgt voor het intern transporteren van stoffen. Denk aan het verdunnen van
bloed, afvoeren van afvalstoffen en het aanvoeren van voedingstoffen in de cellen.

Ons lichaam heeft normaal gesproken een eigen vochtregulatie. Bij een tekort krijg je dorst en bij een overschot zal dit het vocht uitscheiden van het lichaam.

Het is aan te raden om dagelijkse tussen de 2,5 en 3,0 liter per dag te drinken. In sommige gevallen, zoals bij afslanken of warm weer is het aan te raden zelf meer te drinken.

Bij de inname van vocht kun je denken aan (kraan)water, groene thee en koffie (zonder toevoeging van melk/ creamer/ suiker of zoetjes). Beperk hierbij inname van vocht door frisdranken en vruchtensappen. Ook groenten en fruit bevatten veel vocht. Bij een gevarieerd voedingspatroon haal je hier al +/- 750ml aan vocht uit.

Na inname van vocht dient het ook weer het lichaam te verlaten. Dit gebeurt op verschillende manieren. Waar we vaak niet bij stilstaan is dat het uitademen de meest belangrijke vorm van vocht uitscheiding is. Adem maar eens uit in de hand en je zal merken dat het veel vocht bevat. Verder verlaat vocht het lichaam door toiletbezoeken, zowel bij nummer 1 als nummer 2. Bij nummer 2 verlaat toch bijna 100 ml aan vocht je lichaam. Bij vochtgebrek dikt de dikke darm de ontlasting verder in om vocht te besparen. Als verlies je veel vocht door te zweten. Hoe dit werkt leggen wij in een andere blog uit.

×